Bułki kajzerki

bułki kajzerki

Przepis wystarcza na 8 sztuk pysznych, chrupiących bułek

Co potrzeba:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 200 ml ciepłej wody

Co potrzeba do wykończenia bułek :

  • 1 jajko,
  • mak

Wykonanie:

Do miski dajemy drożdże, cukier, wodę, jajko i masło, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy na początku drewnianą łyżką, a pod koniec wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto będzie się troszkę lepiło do ręki, jeśli będzie lepiło się za bardzo, dosypcie jeszcze trochę mąki. Zostawiamy w misce na 15 minut. Po tym czasie natłuszczamy ręce oliwą i wyrabiamy ponownie ciasto ok. 3-4 minut. Dla wygody możecie wyrabiać  ciasto na blacie bez podsypywania mąką. Ciasto dobrze odchodzi od blatu. Wyrobione ciasto zostawiamy w przykrytej misce na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Możecie miskę opatulić kocem. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane bułki i pozostawiamy je na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie za pomocą szklanki robimy krzyżyk na każdej bułce. Dociskamy brzegiem szklanki  prawie do blachy. Zostawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia, następnie bułki smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem  w  trzech miejscach i posypujemy makiem. Jajko nie może być z lodówki, bo bułki opadną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220°C  i pieczemy 15-20 minut na funkcji góra – dół. Upieczone bułki wyciągamy i przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *