Bułki czosnkowe z tymiankiem i oregano

Bułki czosnkowe z tymiankiem i oregano

Pachnące ziołami bułeczki możecie mieć na kolację lub śniadanie, musicie je tylko upiec.

Co potrzeba:

  • 550 g mąki pszennej typ 650,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 i ¼ szklanki mleka,
  • 4 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1 pełna łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka nie czubata cukru,
  • 2 łyżki oleju

Co potrzeba do posmarowania bułek:

  • 1 jajko

Wykonanie:

Do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko, 2 łyżki z mąki wcześniej odmierzonej, mieszamy, przykrywamy, zostawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie ręką 3-4 minuty. Ciasto będzie się lepiło i trochę ciężko będzie się je wyrabiało, ale co jakiś czas możecie rękę posypać mąką. Miskę przykrywamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany obficie mąką, formujemy gruby wałek o szerokości 10 cm. Tniemy go na 8 równych kawałków, każdy kawałek delikatnie rozklepujemy tak, żeby powstał prostokąt. Każdy prostokąt skręcamy jeden raz tak, jakbyśmy zawijali cukierka w papierek i układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed końcem czasu włączamy piekarnik na 200°C. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem pomijając skręcony ślad przez środek bułki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy 15 minut na funkcji góra-dół. Upieczone bułki przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *