Kurczak Bombaj Masala

bombaj masala 004 Co potrzeba:

  • 4 piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 szt. peperoni,
  • 1 cm imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki przyprawy Bombaj masala,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 naturalny jogurt (mały kubek)
  • Świeża kolendra,
  • opcjonalnie 4 pokrojone plastry ananasa z puszki

 Wykonanie:  Do garnka w rodzaju wysokiej patelni dajemy 2 łyżki oleju i drobno pokrojoną cebulę, obsmażamy, dodajemy posiekane peperoni bez nasion, posiekany imbir i zmiażdżony czosnek. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy chili w proszku, kurkumę, Bombaj masala i cukier. Dusimy 1-2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory z puszki. Wszystko mieszamy i gotujemy 7-10  minut. Piersi kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki i smażymy na 1 łyżce oleju do zrumienienia. Można delikatnie posolić pod koniec smażenia, wówczas będzie bardziej wyrazisty w sosie. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy razem do miękkości. Na koniec dodajemy kubek jogurtu, posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego :)) 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *