Boczek pieczony w ziołach z tymiankiem

boczek pieczony w ziołach z tymiankiem

Boczek powinien być marynowany 3 dni przed pieczeniem.

Co potrzeba:

  • Ok. 1,5 kg boczku surowego bez żeber,

Co potrzeba na marynatę:

  • 1 główka czosnku,
  • 1 czubata łyżka tymianku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Mieszamy składniki na marynatę najlepiej w woreczku strunowym. Do worka z marynatą wkładamy boczek, zaciskamy worek i palcami rozprowadzamy marynatę równomiernie po mięsie. Wyciskamy powietrze z worka i zamykamy ponownie. Tak przygotowany boczek wkładamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie boczek przekładamy do rondla razem z marynatą tak, żeby skóra była na dnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 30 minut na termoobiegu bez przykrywki. Następnie odwracamy boczek, przykrywamy przykrywką i pieczemy 20 minut. Odwracamy ponownie boczek i pieczemy 20 minut, a później jeszcze raz przewracamy i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie boczek powinien być dobry.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.