Boczek pieczony w ziołach z jałowcem

boczek pieczony w ziołach z jałowcem

Boczek powinien być marynowany 3 dni przed pieczeniem.

Co potrzeba:

  • Ok. 1,5 kg boczku surowego bez żeber,

Co potrzeba na marynatę:

  • 1 główka czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 20 ziaren jałowca,
  • 20 ziaren kolendry,
  • 1 liść laurowy,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Jałowiec i kolendrę rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy składniki na marynatę najlepiej w woreczku strunowym. Do worka z marynatą wkładamy boczek, zaciskamy worek i palcami rozprowadzamy marynatę równomiernie po mięsie. Wyciskamy powietrze z worka i zaciskamy ponownie. Tak przygotowany boczek wkładamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie boczek przekładamy do rondla tak, żeby skóra była na dnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 30 minut na termoobiegu bez przykrywki. Następnie odwracamy boczek, przykrywamy przykrywką i pieczemy 20 minut. Odwracamy ponownie boczek i pieczemy 20 minut, a później jeszcze raz przewracamy i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie boczek powinien być dobry.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *