Biszkopt z kremem rabarbarowym

Biszkopt z kremem rabarbarowym

Dla wszystkich łasuchów opracowałam przepis na krem rabarbarowy, który w połączeniu z delikatnym biszkoptem i kokosem tworzy doskonałe trio, a rabarbar w tym kremie wcale nie jest kwaśny. Nie wierzycie? Spróbujcie. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm

Co potrzeba na biszkopt:

  • 6 jaj,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Co potrzeba na krem rabarbarowy:

  • 6 szt rabarbaru nie za bardzo grubego,
  • 1 budyń waniliowy (60 g) z cukrem,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 250 g miękkiego masła

Co potrzeba na warstwę kokosową:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 g kokosu

Biszkopt pieczemy według TEGO przepisu, a kiedy wystygnie, przekrajamy go na dwie części. Robimy krem rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki 1 – 1,5 cm, dajemy do rondelka, dolewamy 1 szklankę wody, 2 łyżki cukru, gotujemy na małym płomieniu 5 minut cały czas mieszając. Część rabarbaru rozgotuje się, a część będzie twarda i taka ma być. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Do kubka wsypujemy budyń, wlewamy 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy. Kiedy rabarbar pogotuje się pięć minut wlewamy do niego budyń, mieszamy, czekamy, aż się zagotuje, Dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby nieco przestygł. Jajka sparzamy wrzącą wodą. Wystarczy nalać do miseczki wrzątku i 10 sekund trzymać w nim jajka, wyjąć łyżką. Robimy to, żeby uniknąć ewentualnej salmonelli, która może być na skorupkach. Do ciepłego budyniu dodajemy 3 żółtka, mieszamy. W misce ucieramy masło z 2 łyżkami cukru na gładka masę, przekładamy porcjami do masy budyniowej, za każdym razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masa będzie słodkawa z chrupiącym rabarbarem, który nie będzie już kwaśny. Jedną część biszkopta razem z papierem do pieczenia wkładamy z powrotem do blachy, wykładamy 3/4 masy, równomiernie rozprowadzamy, przykładamy drugą częścią biszkopta, delikatnie dociskamy, wykładamy resztę masy, rozprowadzamy równomiernie po wierzchu. Przygotowujemy warstwę kokosową: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kokos, smażymy na małym płomieniu do zrumienienia się kokosu cały czas mieszając. Uważajcie, ponieważ łatwo się przypala. Gotowy kokos odstawiamy do wystudzenia a następnie wykładamy go na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny żeby biszkopt zwilgotniał od kremu.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *