Omlet biszkoptowy na słono. Pyszny i sycący

Kulinaria

Omlety można przygotowywać na wiele sposobów. Oczywiście najbardziej popularne są omlety na słodko. Warto jednak zdecydować się na przygotowanie ich nieco inaczej – na słono. Tego rodzaju omlety mozna udekorować dodatkami, które do omletów na slłdko nie pasują. Przykładem tu są różnego rodzaju warzywa, delikatne mięso lub aromatyczne i nieco ostre przyprawy. Dobrze, jeśli taki omlet będzie miał wygląd biszkopta. Jak przygotować omlet biszkoptowy na słono?

Przygotowanie jest szybkie i łatwe

Czas przygotowania takiego omleta jest bardzo krótki. Może więc to być danie przygotowywane pod wpływem chwili. Idealne na drugie śniadanie, jak i dla zaspokojenia głodu bez względu na porę. Czas przygotowania takiego omleta nie powinien być dłuższy niż kilka minut. Warto jednak pamiętać o jednym. Konieczna jest dobra patelnia. Idealna jest taka, do której dna nic nie przywiera. Przykładem jest tu patelnia teflonowa.

Omlet na słono. Potrzebne składniki

Do przygotowania omleta konieczne są jajka. Aby usmażyć taki, który jest średniej wielkości i grubości wystarczą dwa. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć więcej jajek. Wtedy omlet będzie większy i grubszy. Decydując się na użycie większej ilości jajek, trzeba pamiętać o tym, że ciasta będzie też więcej. Nie może jednak być go na patelni za dużo, bowiem omlet trudno będzie usmażyć. Jesli więc decydujemy się na więcej jajek, warto wybrać większą patelnię.

Do dwóch jajek niezbędne jest dodanie dwóch łyżek mąki pszennej. Jeśli jajek będzie więcej, to rzecz jasna i mąki nalezy dodać odpowiednio dużo. Przy czterech jajkach konieczne więc będzie dodanie czterech łyżek mąki pszennej. Jesli ma to być omlet na słono, niezbędne jest dodanie do mąki soli. Dobrym wyborem jest sól ziołowa, może jednak też być i zwykła. Cio, którzy lubią omlety bardziej przyprawione, mogą do mąki z solą dodać także inne przyprawy.

Przygotowanie omleta

Jajka nalezy rozbić, białka wraz z żółtkami zaś wrzucić do głębszej miseczki, po czym ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany z żółtek i białek dodajemy mąkę wraz z solą. Całość trzeba delikatnie wymieszać. Gdy ciasto na omlet jest gotowe, można przystąpić do rozgrzewania patelni. Idealne do smażenia omletów jest masło klarowane, można jednak też roztopić na patelni inny tłuszcz. Gdy patelnia jest już dobrze rozgrzana, wlewamy ciasto i smażymy omleta na wolnym ogniu, uważając by go nie przypalić. Jeśli omlet zarumieni się z jednej i z drugiej strony, można zdjąć go z patelni i przełożyć na talerz. Dekoracją i dodatkiem na talerzu mogą być jakieś warzywa lub mięso. Omlet biszkoptowy na słono jest gotowy. Smacznego.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …