Biszkopt delikatny

biszkopt delikatny

Jest to kolejny przepis na biszkopt. Z przepisu wychodzi duży, bardzo delikatny biszkopt, który można przekroić na dwie części. Przekładany kremem nie wymaga nasączenia. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm. Możesz upiec również TAKI i TAKI biszkopt

Co potrzeba:

  • 6 jaj,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, aż cukier się rozetrze, dodajemy po 2 żółtka, ubijamy chwilę, dodajemy mąki i proszek. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut na funkcji góra-dół. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli chcecie go przekroić na dwie części, wyjmijcie ciasto z blachy, oderwijcie papier, na którym się piekł i połóżcie ciasto na dużą deskę lub na czysty papier, ale górą do spodu. Przekrójcie ciasto ostrym, długim nożem, górną część przełóżcie z powrotem na blachę upieczoną częścią do dołu. Możecie ją teraz smarować kremem lub masą. Jeśli chcecie przykryć ją drugim kawałkiem, zsuńcie go z deski lub papieru, ponieważ jest bardzo delikatny i inaczej mógłby się porwać.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *