Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną

Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną

Jak tylko pojawia się świeżo ukiszona kapusta nie mogę sobie odmówić zrobienia bigosu. Tym razem będzie z żeberkami, żurawiną i grzybami.

Co potrzeba:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 1,5 kg surowych żeberek,
  • 2 długie kiełbasy Podwawelskie,
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • 5 średnich cebul,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 pełne łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • sól

Wykonanie:

Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, odcedzamy, ponownie wlewamy zimną wodę, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odcedzamy. Zostawiamy do wystudzenia. Jeśli macie bardzo kwaśną kapustę, zróbcie to trzeci raz. W ten sposób pozbawiamy kiszoną kapustę nadmiaru kwasu i soli. Do naczynia żaroodpornego dajemy grzyby, zalewamy je wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Do garnka, w którym będziecie robić bigos, dajemy olej, rozgrzewamy na średnim płomieniu, wkładamy żeberka pokrojone w kawałki wzdłuż kości. Jeśli kawałki mięsa są bardzo duże, wówczas przy kości zostawiamy ok. 2 cm mięsa, a resztę kroimy w większą kostkę. Mięso obsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce, obsmażamy na mniejszym płomieniu, dodajemy cebulę pokrojoną drobno, pieprz. Całość smażymy, aż do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wystudzoną kapustę kroimy w mniejsze paski, dodajemy do mięsa, kiełbasy i cebuli, wlewamy ½ szklanki wody, mieszamy, przykrywamy, dusimy 3 godziny co jakiś czas mieszając na bardzo małym płomieniu. Jeśli woda w trakcie gotowania odparuje, jeszcze dolejcie 1/2 szklanki. W między czasie dodajemy odsączone i pokrojone w kawałki grzyby i żurawinę. Po 3 godzinach odkrywamy, sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, gotujemy bigos bez przykrycia, aż do odparowania płynu, często mieszając, żeby bigos cię nie przypalił. Na koniec doprawiamy solą. Bigos jest tym lepszy, im dłużej się gotuje.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *