Bigos z kiszonej kapusty z grzybami

bigos z kiszonej kapusty z grzybami

Co potrzeba:

  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • 3 pełne garście suszonych grzybów,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 duże liście laurowe,
  • 3 długie kiełbasy podwawelskie,
  • 5 dużych cebul,
  • ½ kostki margaryny,
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,

Zawsze robię dużą ilość bigosu, a do gotowania używam dużej teflonowej gęsiarki

Wykonanie:

Grzyby przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy kiełbasa zaczyna robić się rumiana wsypujemy drobno pokrojoną cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dalej smażymy, aż cebula będzie zeszklona i miękka. W międzyczasie przygotowujemy kapustę, którą musimy obgotować kilka razy w czystej wodzie. Robimy to w ten sposób, że do garnka przekładamy kapustę, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem, aż do momentu wrzenia. Odcedzamy kapustę, zalewamy ponownie zimną wodą i powtarzamy czynność  dwa – trzy razy. Pozbywamy się w ten sposób nadmiaru soli i kwasu z kiszenia. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do garnka z kiełbasą i cebulą. Wlewamy 0,5 l wody, dokładnie mieszamy. Namoczone grzyby odcedzamy, płuczemy w wodzie, kroimy na kawałki i dodajemy do kapusty. Dodajemy również śliwki, Bigos co jakiś czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu pod przykryciem ok. 3 godziny. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Jak kapusta jest miękka, zdejmujemy przykrywkę i gotujemy dalej, często mieszając, żeby bigos się nie przypalił. Bigos doprawiamy według swojego smaku solą i pieprzem. Bigos jest tym lepszy im dłużej się gotuje. Można go jeszcze gotować po 1 godzinie przez trzy kolejne dni.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *