Bigos z kapusty kiszonej z łopatką wieprzową i grzybami

Bigos z kapusty kiszonej z łopatką wieprzową i grzybami

Kwaskowy, pachnący, uwielbiany

Co potrzeba:

  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • 800 g-1000 g łopatki wieprzowej bez kości,
  • 2 długie kiełbasy Podwawelskie lub Toruńskie,
  • ½ kostki margaryny,
  • ½ kostki smalcu,
  • 5 dużych cebul,
  • 3 pełne garści suszonych grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy, aż woda będzie chłodna, wówczas odcedzamy, płuczemy kilkakrotnie w letniej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, stawiamy na palnik i czekamy, aż woda się zagotuje. Odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i jeszcze raz zagotowujemy i odcedzamy. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru soli i kwasu z kapusty. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę, obgotowujemy ją nawet trzy razy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obsmażamy na rozgrzanej margarynie w garnku, w którym będziemy gotować bigos. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, kiedy delikatnie się podsmaży dodajemy cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy całość, często mieszając, aż cebula się zeszkli, wówczas dodajemy obgotowaną kapustę. Mieszamy dokładnie z mięsem, dodajemy grzyby, smalec, wlewamy 2 szklanki  wody, przykrywamy i gotujemy na małym płomieniu 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dalej gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie, zwłaszcza mięso. W razie potrzeby bigos podlewamy wodą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Bigos jest tym lepszy, im dłużej go gotujemy.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *