Bezowa pianka z truskawkami

bezowa pianka z truskawkami

Jest to rodzaj deseru, który w trakcie jedzenia rozpływa się w ustach i wbrew pozorom nie jest za słodki, a truskawki są na tyle świeże po upieczeniu, że wycieka z nich sok.

Co potrzeba:

  • 700-800 g truskawek
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki pełne cukru waniliowego,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Truskawki czyścimy z szypułek. Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilę ucieramy, dosypujemy budyń w proszku, znów chwilę ucieramy. Kiedy masa będzie sztywna dolewamy olej, ucieramy do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Papier powinien być wyżej niż sama tortownica, ponieważ w trakcie pieczenia pianka będzie rosła powyżej brzegów. Po wyciągnięciu z piekarnika opadnie. Na wylaną masę układamy truskawki delikatnie dociskając do dna. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 45 minut na funkcję pieczenia góra-dół. Po upieczeniu otwieramy nieznacznie drzwiczki piekarnika i czekamy 5 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczoną bezową piankę z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w tortownicy,  w przeciwnym razie trudno ją będzie pokroić.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *