Betiwar – pasta cukiniowo-paprykowa do słoików

Beiwar - pasta cukiniowo-paprykowa do słoików

Jeśli lubicie pikantne dodatki do wędlin, serów, mięsa…. wypróbujcie koniecznie ten przepis. Nie sugerujcie się zdjęciem, to tylko skórka jest spieczona, dzięki temu papryka jest cudownie aromatyczna a pasta w trakcie robienia pachnie w całym domu. Jeśli wolicie mniej ostrą pastę, wystarczy dać mniej ostrej papryki. Z podanych proporcji wychodzi  ok. 5 małych słoiczków.

Co potrzeba:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 1,5 kg papryki czerwonej, mięsistej,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 3 łyżeczki czubate ostrej papryki,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Paprykę i cukinię myjemy, wycieramy do sucha, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy na termoobiegu 20 minut. Skórka papryki zacznie lekko czernieć. Po tym czasie dokładamy główkę czosnku w łupach, pieczemy całość jeszcze 15 minut. Skórka papryki będzie czarna i taka ma być. Upieczone warzywa przekładamy delikatnie do dużej miski, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, zostawiamy do wystudzenia, łatwiej będzie się ściągało skórkę, ale co jakiś czas wylewamy powstającą wodę. Kiedy warzywa wystygną, ściągamy skórkę z papryki, cukinię kroimy na kawałki i również obieramy ze skóry i pozbywamy się środka z pestkami, czosnek obieramy z łusek, przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę, przelewamy do szerszego garnka z powłoką teflonową lub ceramiczną. Dodajemy 4 łyżki oleju, ostrą paprykę, ocet, cukier, sól, dokładnie mieszamy, gotujemy na małym płomieniu 50-60 minut często mieszając. Pasta powinna tylko delikatnie pyrczeć w trakcie gotowania, żeby się nie przypaliła. Gotowa pasta jest gęsta, dobrze się oddziela w garnku jeśli przejedziecie drewnianą łyżką przez dno. Przekładamy ją do małych słoiczków do pełna, na wierzch dajemy po jednej łyżeczce oleju, zakręcamy, dajemy do garnka wyłożonego ściereczką, napełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików, gotujemy 15 minut. Przy odkręcaniu gotowych słoiczków pamiętajcie, że na wierzchu jest olej, wystarczy przed użyciem zamieszać zawartość.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *