Barszcz czerwony z fasolą

Barszcz czerwony z fasolą

Pyszna, aromatyczna zupa w pięknym kolorze

Co potrzeba:

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 150 g wołowiny bez kości,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 garści drobnej fasoli,
  • 4 duże marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 cebula,
  • ¼ dużego selera,
  • 5 dużych buraków czerwonych,
  • 2 łyżki posiekanej natki selera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 płaskie łyżki przyprawy Kucharek,
  • 3/4 szklanki śmietany 18%,

Wykonanie:

Do dużego garnka dajemy umyte mięso, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, selera pokrojonego w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, fasolę, dopełniamy wodą do 4 litrów i gotujemy na dużym płomieniu do momentu wrzenia. Zmniejszamy płomień na mały, dosypujemy do garnka Kucharka, posiekaną natkę selera, pietruszki, posiekany koperek. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin. W międzyczasie w drugim garnku nastawiamy do gotowania buraki. Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie obieramy ze skóry i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Jeśli macie gotowe buraki w słoiku to przygotujcie 2 słoiki 0,33 l takich buraków. Kiedy zupa jest już ugotowana wyłączamy płomień, dodajemy starte buraki, mieszamy. Hartujemy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i przelewamy do garnka. Mieszamy i próbujemy zupę, czy jest wystarczająco przyprawiona. Jeśli jest za mało słona, dosypcie jeszcze troszkę kucharka lub soli. Mięso możecie wyjąć, rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać z powrotem do zupy. Pamiętajcie, że po dodaniu buraków do zupy nie wolno jej już doprowadzać do wrzenia, ponieważ straci piękny, buraczkowy kolor.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *