Barszcz czerwony na zakwasie z buraków – wigilijny

Uwielbiam ten barszcz na wigilię, chociaż niekoniecznie trzeba czekać cały rok, żeby go zrobić i zjeść ze smakiem. Jednak przynajmniej 5 dni wcześniej trzeba zrobić zakwas z buraków według tego przepisu i dodać go do barszczu.

Co potrzeba:

  • 3 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 słoik 0,33 l buraków lub ugotowane i starte na grubych oczkach 4 średnie buraki,
  • 1 l zakwasu z buraków z tego przepisu

Wykonanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, moczymy 30 minut, kilkakrotnie płuczemy w ciepłej wodzie, gotujemy na małym płomieniu 1,5 godziny, odcedzamy na sitku, zostawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na malutkie kawałki. Do garnka dajemy marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy bez przykrycia ok. 1,5 godziny. Powinno zostać 2 l płynu. Dodajemy czerwone buraki ze słoika lub ugotowane i starte, gotujemy jeszcze 10 minut. Wszystko przelewamy przez sitko, do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone grzyby, zakwas z buraków, 1 łyżkę majeranku,1 łyżeczkę soku z cytryny, ogrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania, ponieważ barszcz straci swój piękny kolor. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doskonały do uszek, krokietów, pasztecików…

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.