Babka cytrynowa

 

3870F.jpgw

Tę babkę uwielbiam piec na święta, najpierw jest piękną ozdobą stołu a potem pysznym dodatkiem do kawy. Z delikatną nutą cytryny, wilgotna, zachowuje długo świeżość, po przekrojeniu przykryjcie ją ściereczką

Co potrzeba:

  • 250 g masła + do wysmarowania formy
  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 250 g cukru pudru + do oprószenia babki
  • 5 jajek,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Wykonanie:

Cytrynę szorujemy w ciepłej wodzie, wycieramy, turlamy przyciskając ręką do blatu, ścieramy skórkę do miseczki. Otartą ze skóry cytrynę rozkrajamy na dwie części i wyciskamy sok do miseczki z otartą skórką. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na babkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160°C, pieczemy 50 minut na funkcji góra-dół. Wyjmujemy z piekarnika, delikatnie wykładamy babkę na talerz. Wystudzoną oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *