Babeczki maślane z brzoskwinią

 

Babeczki maślane z brzoskwinią

Delikatne, maślane w smaku z brzoskwiniową nutą. Babeczki pieczemy w foremkach do tartaletek o średnicy 9 cm, przepis wystarcza na 12 szt.

Co potrzeba:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 6 połówek brzoskwiń z syropu,
  • 100 g masła + trochę do posmarowania foremek,
  • bułka tarta do posypania foremek

Wykonanie:

Foremki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie obracamy foremką, tak, żeby wgłębienia pokryły się bułką tartą. Nadmiar strzepujemy. Masło roztapiamy i studzimy. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski dajemy jajka, roztrzepujemy je łyżką, dodajemy mleko, cukier, przestudzone masło, mieszamy do połączenia się składników, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy do gładkości masy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy, wykładamy do foremek starając się, żeby w każdej była podobna ilość ciasta. Foremki układamy na kratce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C pieczemy 25-30 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremkach do wystudzenia.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *