Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Z przepisu wychodzi 12-14 babeczek wielkości muffinek lub ok. 20 sztuk w mniejszych foremkach

Co potrzeba:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • niepełna szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Przygotowujemy foremki: smarujemy je delikatnie masłem  i posypujemy bardzo drobną bułką tartą, nadmiar bułki wytrzepujemy. Do miski dajemy wszystkie składniki oprócz skórki cytrynowej, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników, dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy i przekładamy do przygotowanych foremek do ¾ wysokości. Foremki układamy na blachę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy 20-30 minut na funkcji góra-dół do zrumienienia się babeczek i suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek na talerz. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, zdobimy według własnych upodobań.

Smacznego :))

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *